Sözelciliğin Bir Düşük Zeka Göstergesi Olması

https://eksisozluk.com/entry/45656499 (sözlükteki yazılarımdan)

Oturmamış bir düşünce sistemi var hala. Gözden geçirilmemiş bir dünya düzeni… dönüp duran bir sistem, çarkı döndürmek zorunda olanlar.. Hayır, insanlardan bahsetmiyorum. baksanıza şuna ! Ah hamsterlar ah.. İnsanlardan bahsediyormuşum gibi geldiyse size, durup da düşünelim bir saniye. Hatta başından sonuna kadar düşünülenim de açıklık gelsin mevzuya. Rivayete göre değil, ne yaşadıysam onları yazacağım. Uzun bir yazıyı okumaya üşenir misiniz sayısallar ?

Pek çok öğrenci gibi, ben de zorlanmıştım alan seçerken. Dokuzuncu sınıftayken, hepsini eşit derecede götürüyordum. Öğretmenler, her öğrenci için belirtiyorlardı görüşlerini. Sayısalda dur demişlerdi bana. şüphe içerisindeydim çünkü ne istediğimi bilmiyordum. Yazılım mühendisliğini istediğimi düşünüyordum ki, bambaşka bir mesleği istiyormuşum. Gazetecilikmiş o meslek. Okulun açıldığı ilk hafta anladım bunu. Tm’ye geçmeyi düşündüm, müdürün yanına gittim üç kez. odasında ağlamıştım bir ara, beni Tm’ye geçirmediği için. Babam geldi okula, müdürle görüşmeye. Fizik öğretmenime de rastladık, x benim en iyi öğrencilerimdendir dedi. Ömrümde duymadığım tüm övgüleri oracıkta yığdı bana. Bir yandan güvenle doluyorum, bir yandan da ben sayısalda durmak istemiyorum ki diyorum. Kafam hayli karışık.

Eldeki tüm umutlar tükenince, durdum ben de sayısalda. Fiziğim eskisi kadar iyi olmadı o sene, hayatım da darmadağın oldu. Eylülde, ekimde, kasımda hiç gülmedim ben. Her gece ağladığımı, kendimi o sınıfta fazlalıkmışım gibi gördüğüm zamanları iyi bilirim. Yanlış okyanustaydım. Okurken basit geliyordur size belki fakat boğulacaktım ben o okyanusta , çırpınmasaydım. Kollarım yorulmuştu, bacağımda bir kramp ve ben dönemiyorum kıyıya..

Fizik öğretmenimin tayini çıktı istanbul’a. Bana”kimseye kefil olmam bir daha” dedi giderken. Başka bir öğretmen geldi ikinci dönemde. İkinci dönemin ilk sınavından yüksek aldı, sınıfın geneli. benimki öyle değildi. Derse geldi öğretmen, o dersten sonra da kimya sınavı vardı. Benim notum dikkat çekmiş olacak ki şunu dedi bana ; ”fizik, bir zeka göstergesidir”. Başlıkla benziyor değil mi ? Tam da bu cümleyi kurdu. Sınıf arkadaşlarım da okuyor sözlüğü, çok iyi hatırlarlar bu cümleyi. Kurandan ayet cımbızlayanlar gibi olmadım. Başı da, sonu da boştu cümlenin. Ağladım ben de, çok dolmuştum o ana dek. Yanına çağırdı öğretmen, anlattım başımdan geçenleri. Sınava girdim sonra, o moralle.

Dil ve anlatım sınavından doksan sekiz almıştım, okuldaki en yüksek nottu bu. Fizik bir zeka göstergesiymiş ya, sevinemedim ben. Tüm başarılar eksik, mutluluğum yarım kaldı. Sene sonunu bekledim hep. Tatil geldi, dilekçeyi verdim direkt. Yine emin değilim ve bu noktaya gelene kadar da birçok öğretmenle, idareciyle, yazarla, doktorla, mühendisle, avukatla konuşmuştum. dershanedeki öğretmenim de ”sayısalda dur. fizikle, kimyayla” geliştirirsin matematiğini” dedi. Bunlarla oyalanmak yerine, tm‘de olup da matematiğe yönelseydim daha iyi olmaz mıydı ? Ani bir kararla geçtim sayısala. Öğretmen böyle dedi diye değil, başka nedenlerden.

”Aayısalda meslek çok,Tm’den de sınava girebiliyorlar, sözelde iş yok ki canııım, mühendis olsun da kurtarsın kendini ……..” geçin bu safsataları. Hukukçular bu ülkenin yönetiminde pay sahibi, hasta olduğunda da gidiyorsun ama doktorun ayağına. Laptoptaki bu sistemleri sözelciler mi geliştirdi ? Sayısalcılar mı hazırladı onca internet haberini ? Hepiniz birbirinize mecbursunuz kör insanlar. Herkes kendini, bir ötekinden üstün görüyor zaten. Siyahın beyazdan ayrıldığı devri geçtik de, sizin bu körlüklerinizi geçemedik. sistemler ad değiştiriyor, mantık aynı. Nankörsünüz.

tanım : tüm insanların ne kadar ukalalaşabileceğini gösteren cümledir.
ve hayat üç saatlik sınava sığmaz asla !

Sözelciliğin Bir Düşük Zeka Göstergesi Olması’ için 18 yanıt

  1. Sozlukte “odtuye giremeyecegimi bilmeme ragmen daga taşa ODTÜ yaziyorum” tarzi yazdigin bir iletini gördüm. Sayfani incelerken, blog hesabini da okuyayim dedim.

    “Hayat 3 saatlik sinava sigmaz asla” .. Doğruluğu su goturmeyen bir gerçek olurdu baska bir coğrafyada. Ama Türkiye’de ne yazik ki o 3 saatlik sinav, senin yasayacagin hayatin arkaplanini belirleyen en önemli etken.

    30 sene boyunca bir fabrikada kontrol mühendisliği de yapabilirsi; doktor olursun, hastanede ya da muayenehanende hasta da bakabilirsin; unlu ünsüz onlarca kişiyle röportaj yapan, haberin peşinde kosan ya da canli yayinda sorulari yanitlandiran bir gazeteci de olabilirsin, kadindan inşaat mühendisi mi olur sorusunu alaya alip inşaat ci da olabilirsiniz, azicik aşim kaygisiz basim, bir okulda istedigin ya da istemedigin bir bransin ogretmeni de olabilirsiniz, fizikçi olursun belki ve nihayete erdiğinde aslinda fizik bilmenin bir zeka göstergesi olmadigini ya da olduğunu kendin tecrübe edersin.

    Kendi hayatinin başrolünü oynayacagin kesin!! Ama hangi sahnede??? 🙂

    Hepsini de gerceklestirebilecek potansiyel var kişide. Yeter ki iyi bir motivasyonu olsun. Hastasi olunan sözler var ya, su sozu söyleyen adam kesin cennete gidecek. ” Nereye gideceğini bilmeyen kaptana,esen ruzgarin faydasi yok” ( orijinali farklidir biraz daha ama mesaji acik) senin kararsiz olduğun biraz acik gibi. Kesin bir şey diyemiyorum sadece okudugumdan yaptigim cikarimdir..

    3 saatlik sinavun neticesinde gosterdigin performans, senin hayat patikanda belirgin bir baslangic olacak. Yolunu değiştirebilirsin, istemediğini dusundugun bir bölümde okurken tekrar sinava girersin, ne biliyim ya da ortalamani yuksek tutar sin, farklı bir bölüme ya da üniversiteye gecersin. Ama o 3 saatlik sinav , hayatin içine sigmadigi sinav, aslında hayatini belirliyor- kısmi olarak-

    Özetle, daha vakit var. Odtuyu kazanan kisi ultra zeki mi?? Bu başka platformda tsrtisilir belki baska zaman. Ama bence büyük cogunluginun ortak özelliği sıkı calismasi ve hedeflerinin olmasidir.

    Kendine motivasyon bul. Kütüphaneye git calis, herkesi cslisirken görünce daha bir gaza gelirsin, odtuye git arada-ankaradaysan yani-
    Sonucta her yaptigin calisma, senin hayat sahnenin daha renkli daha geniş olmasini sağlayacak.:)

    Bir şeyler yazdim. İlk kez bu kadar uzun yqzdim hem de;ama bu yasta, 17 yasindan birkac hafta büyük birinden, umutsuzluk iceren şeyler okumasi hos değil.

    Umarim hedeflerine ulasirsin, umarim rüzgar hep istediğin yönden eser.

    İyi cslismalar….

    Beğen

    1. Sileceğim bir entriydi, dağa taşa ODTÜ yazmamı içeren entri. Yazıyı silemedim, müsait olmadığım için. İyi ki silmemişim. Başkalarının sorunlarıyla kendi sorunuymuş gibi ilgilenen birilerinin olduğunu bilmek beni gerçekten sevindirdi.

      Teşekkür ederim, çoook teşekkür ederim ! Sözlüktenseniz mesajınızı beklerim!

      Beğen

  2. Sozluk kullanicisiyim ama yazari değilim.. Bir gün olabilirsem mesaj atarim))

    Dilerim her şey istedigin gibi olur. Güzel bir ODTÜ fotografi bul , odana as, sabah kalkarken ilk gördüğün , aksam yatarken karanlikta da olsa gorecegin en son şey o olsun. Kendini motive et.

    Kolay gelsin tekrardan ))

    Liked by 1 kişi

  3. hocam selamlar .. yine ben.. ustteki yorumlari yazan kisi 🙂 umarim iyisinizdir..
    sizden bir konuda yardim reca edecektim. malum sozlukte yazar oldugunuzdan online kitap-makale vs . paylasimlari icin acilan baslikta ** Nonlinear Analysis in Soil Mechanics: Theory and Implementation (Developments in Geotechnical Engineering) by W.F. Chen, E. Mizuno **
    kitabini diger yazarlardan rica eder misiniz ? bu iyiliginizi asla unutmam..
    sinavda ve hayatta bol sans, gunes hep onunuzde isildasin, golgeler ardinizda kalsin 🙂

    Beğen

  4. Hocam kitap hala araniyor 😦 200 kusur dolar.. Satin almaya cok buyuk meblag..Twitter adresinizi de not aldim. Su kitabi sözlük vasitasiyla bulursaniz benim için, bir gün bir şekilde odemeye caliscagima söz veriyorum size. Bos vaktinizde sözlüğe yazarsanız kafidir. Cslismalarinizda basarilar. 🙂

    Beğen

  5. Gordum , teşekkür ederim.. kismet. 🙂 ama vakit ayirip paylastiginiz için, hic görmediğiniz belki gormeyeceginiz birisine yardim etmeye cslistiginiz için minnet duydum.. Teşekkürler.. 🙂

    Liked by 1 kişi

  6. Karar vermis olman, yolun en dikenli tarafini gectigini gosteriyor bence, ne mutlu.. Artik kendini motive et sürekli. Moraller yuksek, attigin adimlar sağlam olsun))

    Sadece yazarak tavsiye veriyorum ama akliniza takilan bir konu olursa ysrdimci olmaya calisirim.

    Odtude okumaya basladiginda bütün çekilen cilenin degecegini göreceksin))

    Beğen

Yorum bırakın